Biztonságtudatossági felhívás a NAH nevében küldött rosszindulatú levelekkel kapcsolatban
2020. 08. 18.

Tisztelt Ügyfelek!

Az utóbbi időben több jelzést kaptunk ügyfeleinktől, partnereinktől, hogy illetéktelenek a NAH nevében rosszindulatú („trójaival” fertőzött, vagy adathalász) e-mailt küldtek számukra. A levelekben korábbi levelezések tartalma, esetleg csatolmánya volt olvasható, illetve található.

Szeretnénk jelezni, hogy az eseteket a NAH informatikai biztonsági szakemberei megvizsgálták, és betörés vagy biztonsági sérülékenység jelét nem találták, Ezek alapján kijelenthető, hogy a rosszindulatú levelek (esetleg csatolmányuk) nem a NAH levelező rendszeréből származtak (a NAH védelmi rendszere nem teszi lehetővé a levelek megszerzését).

Kérjük, hogy amennyiben esetleg Önhöz is érkeztek a NAH nevében gyanús (például korábbi levelezés ismételt elküldésére utaló) e-mailek, ekkor ezt haladéktalanul jelezze a NAH Titkárságának részére a titkarsag@nah.gov.hu e-mail címen. Továbbá javasoljuk, hogy – amennyiben biztonsági rendszere lehetővé teszi – tiltsa le a feladóban lévő e-mail címet.

Javasoljuk továbbá, hogy amennyiben eddig ún. „webmail-es” e-mail fiókon keresztül kommunikáltak Hatóságunkkal, akkor (amennyiben lehetséges)

1. a jövőben elektronikus kommunikációra a szervezetük által rendelkezésükre bocsátott („céges”) e-mail fiókot használjanak, vagy ha ez nem lehetséges, akkor

2. internetes szolgáltatók által rendelkezésre bocsátott e-mail címet adjanak meg a kommunikáció céljára (az adott internet előfizetéshez ilyen e-mail fiókot általában rendelkezésre bocsát a szolgáltató).

Kérjük, hogy amennyiben – a fentiek érdekében – az eddig használt e-mail fiókjukat lecserélnék, akkor az új e-mail címet és az eddigi kommunikáció célját (például: akkreditáció, szakmai kapcsolattartás stb.) jelezzék a NAH részére.

Köszönjük együttműködésüket!

Tisztelettel,

a Nemzeti Akkreditáló Hatóság