Tájékoztató az irányítási rendszereket tanúsító szervezetek részére
2020. 08. 12.

A korábban elhelyezett Ütemterv alapján bevezetésre és akkreditálásra kerül az alábbi új terület:

A megvesztegetés és a korrupció megelőzésére szolgáló irányítási rendszerekre vonatkozó MSZ ISO 37001:2019 szabvány segíti a szervezeteket a megvesztegetés és a korrupció szisztematikus megelőzésében. Működési eszközként kiegészíti a nemzetközi és nemzeti jogszabályokat. Az ISO 37001 szabvány a BS 10500 brit szabvány alapján készült, és bármilyen típusú állami, magán- vagy nem kormányzati szervezet számára alkalmas, méretétől függetlenül. Ez lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy rendszerszerű megközelítést hajtsanak végre a korrupció kockázatainak azonosítása és minimalizálása érdekében, és nyilatkozatot tesznek a korrupcióellenes intézkedések betartásáról.

A szabvány követi az ISO menedzsment rendszer szabványok szerkezetét, az úgynevezett magas szintű struktúrát, ezért kombinálható a meglévő irányítási rendszerekkel.

A NAH akkreditációja az MSZ ISO 37001:2019 tanúsítására történik, egyterületes irányítási rendszerként, gazdasági területekre való felosztás nélkül.

Az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 szabványon kívüli további követelmények a tanúsító szervezetek számára: az ISO/IEC TS 17021-9:2016 Megfelelőségértékelés - követelmények az irányítási rendszerek ellenőrzését és tanúsítását végző szervezetekre - 9. rész: Kompetencia követelmények a megvesztegetés elleni irányítási rendszerek ellenőrzésére és tanúsítására és az IAF dokumentumok.