Tapasztalatok az IAF ülésekről
2019. 10. 28.

A két akkreditálási világszervezet, az ILAC és az IAF 2019. október 21. és október 30. között Frankfurtban zajló éves megbeszélésein mind az IAF mind az ILAC bizottságok és munkacsoportok üléseire sor kerül. Az IAF ülések egy részén Bodroghelyi Csaba elnökhelyettes vett részt a NAH részéről.

A személytanúsítással foglalkozó munkacsoport (IAF WG Person Certification) elsősorban a minősítők kompetenciájára vonatkozó követelményekről és a tanúsítási sémák fontosságáról, a vonatkozó kritériumokról tanácskozott. A tudásra, képességekre és tapasztalatra vonatkozó elvárások egy túlzottan kiterjedt dokumentumban kerültek összegyűjtésre, mellyel kapcsolatban célunk, hogy csupán útmutatóként kerüljön elfogadásra.

A minősítők és szakértők kompetenciájával foglalkozó munkacsoport (IAF Task Force on Competence of AB Assessors and Experts) elsősorban az IAF MD 20 általános kiterjesztéséről értekezett.

Az irányítási rendszertanúsítók számára előírt audit időkre vonatkozóan (IAF TF Audit Time) a szakértői csapat a különböző szabványokban vagy útmutatókban megjelenő követelmények egységesítését készítették elő.

A terméktanúsítás munkacsoportja (IAF WG Product Certification) ismét csak a tanúsítási sémákat vette elő. Kiemelték, hogy a legtöbb esetben specifikációkat állítanak össze a sémagazdák (scheme owner) a kompetencia követelmények helyett.

A megfelelőségértékelési sémák munkacsoportja (IAF TF on Conformity Assessment Schemes) pedig hosszas diskurzust folytatott a sémákra vonatkozó IAF kötelező dokumentum továbbfejlesztéséről.