A NAH és az ESMA együttműködésének áttekintése a főigazgatókkal a Magyar – Egyesült Arab Emírségek közös Gazdasági Vegyes Bizottságának budapesti ülésén.
2019. 03. 26.

A magyar és az Egyesült Arab Emírségek 2019. március 21. és 22. között tartották a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) ülését Budapesten.

A Magyar – Egyesült Arab Emírségek GVB ülése Szíjjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint partnere, Szultán bin Saeed Mansoori, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere vezetésével került megrendezésre. Devecz Miklós, a NAH főigazgatója és Abdullah Al Moeini az ESMA főigazgatója is a delegáció tagjai voltak.

Március 21-én Devecz Miklós és H.E. Abdullah Al Moeini között kétoldalú találkozóra került sor. A felek egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben gyümölcsöző volt az együttműködés az ESMA és a NAH között.

A résztvevők felülvizsgálták az egyetértési megállapodásban foglalt célokat.

Új célként hangsúlyozni kívánták

-a Halal-akkreditálás valódi üzleti értéket,

-népszerűsíteni az elfogadott Halal-megfelelőségértékelések pozitív piaci hatását.

A két főigazgató megállapodott, hogy Nemzetközi Halal Akkreditációs Fórum (IHAF) működését a jövőben hatékonyabbá, rugalmasabbá és gyorsabbá kívánják tenni a kívánt eredmények elérése érdekében.

A plenáris ülésen Szultán Bin Saeed Al Mansoori, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere, valamint Abdullah Al-Moeini, az ESMA főigazgatója hangsúlyozta a magyar Nemzeti Akkreditáló Hatóság aktív szerepét a Halal akkreditálással kapcsolatban, és megköszönte az elmúlt két és fél évben tett erőfeszítéseket.

A plenáris ülésen Devecz Miklósnak lehetősége nyílt egy rövid személyes beszélgetésre Szultán Bin Saeed Al Mansoori, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével a NAH észrevételeiről és jövőbeli terveiről a Halal akkreditálással és megfelelőségértékeléssel kapcsolatosan.