Lezajlott a NAH közreműködésével az ASZEK által szervezett „Akkreditálás – változások 2018.” című konferencia
2018. 12. 05.

Az Akkreditált Szervezetek Klasztere (ASZEK) a Nemzeti Akkreditáló Hatósággal (NAH) együttműködésben konferenciát szervezett az akkreditálás területén ez évben történt, illetve tervezett változásokról.

A konferencia levezető elnöke Dr. Ágoston Csaba, ASZEK elnök, aki megnyitotta a konferenciát köszöntve a nagy létszámú közönséget.

A konferencia első előadását Dr. Nagy Ádám ITM főosztályvezető úr tartotta. Előadásának témái voltak a magyar gazdaság fejlődéséről való helyzetjelentés, az innováció szerepének bemutatása a piacon, vízió a magyar életminőség növelésére, valamint a kreatív magyarok és innovatív vállalkozások kiemelése. Bemutatásra került az IPAR 4.0 Nemzeti Technológia Platform (pl. Modern gyár projekt), 5GKoalíció és az MI koalíció, amelyek részeik a technológiai platformok létrehozása a technológiai váltás elősegítésének a teljes gazdaságban irányvonalnak. Kiemelésre került még a stratégiai jelentőségű kulcsiparágak fejlesztése és fenntartható működésének megteremtése. Zárszóként kiemelte az akkreditálás szerepét és jelentőségét a vállalatok versenyképességének a támogatásában.

Következő előadó Szórád Róbert NAH titkárságvezetője volt, aki az „E-akkreditáció: mire (ne) terjedjen ki a rendszer?” című előadással. Ebben az előadásban bemutatta az akkreditálási szakrendszer fejlesztésére indult projekt (NAH KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00048) jelenlegi állapotát, célkitűzéseit. Bemutatta a fejlesztett rendszer logikai felépítését, a fejlesztési projekt további ütemezését.

A témához felkért hozzászólóként Deák Miklós, FVM Zrt. minőségirányítási megbízott, tett fel kérdéseket a hozzáférési jogosultsággal, az e-learning rendszerrel és a tudástárral kapcsolatban. 

Szr

Szórád Róbert NAH titkárságvezető

Szórád Róbertet Bodroghelyi Csaba a NAH főigazgató-helyettese követte, aki előadást tartotta az „ISO 17025: Helyzetkép az átállásról” címmel. Előadásában kiemelte a NAH-ot érintő 2018-as változásokat, bemutatta az eddig megtett lépéseket, kiértékelte a szervezetek által beküldött elektroníkus információkat. Felhívta a figyelmet az átállási időszak fontos időpontjaira, tervezésére.

A témához felkért hozzászólóként Dr. Teszárné Dr. Nagy Mariann, laboratóriumvezető, a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriumtól adott elő, aki a gyakorlati tapasztalatokról számolt be az új szabványra történő átállással kapcsolatban. Az előadás után Bodroghelyi Csaba úr ünnepélyesen átadta a laboratóriumvezető hölgynek az új akkreditálási okiratukat.

Bcs nm okirat

Bodroghelyi Csaba és Dr. Teszárné Dr. Nagy Mariann

Rikker Tamás, Wessling Hungary Kft-től, tartott előadást a „Laborinformációs menedzsment rendszerek validálása” (LIMS)témakörben. Felhívta a figyelmet az új szabvány laboratóriumi információkezelő rendszerek elvárásaira. Részletesen ismertette a LIMS validálási folyamatokat.

Dr. Szegő József „A kockázatalapú megközelítés alkalmazása” címmel tartott előadást, ami a folyamatok szereplőinek és az akkreditálási kategóriák kockázatairól szólt. Bemutatta a kockázati szintek csökkentésének lehetőségeit, a kockázat alapú megközelítést, kockázattal foglalkozó szabványokat.

Kiss Tibor, TAM CERT Kft., „Kockázatalapú megközelítés a gyakorlatban” című előadásán a kockázatalapú megközelítés a Tanúsító szervezetek szemszögéből. Bemutatta a minőségirányítás és a kockázatkezelés történetét, a tanúsító szervezetek érintettségét, valamint a kockázati tényezőket a kockázatalapú működési gyakorlat megvalósításában.

Szj

Dr. Szegő József

Az ebédszünet után Worshopokkal folytatódott a konferencia. Dr. Szegő József moderálásával a „Hogyan akkreditáljunk kockázati megközelítéssel”, Bodroghelyi Csaba moderálásával a „Hogyan akkreditáljunk laborinformációs menedzsment rendszereket?” címmel.

A konferencia záró akkordjaként Dr. Ágoston Csaba bemutatta az Akkreditálási Tanács tevékenységeit. Bocz András tájékoztatta a résztvevőket az I. Szakmai Bizottság (SZB), Paulik Szabina a II. SZB és Lovász Szabó Tamás a III. SZB  tevékenységéről.

Zárás előtt a Workshopok moderátorai bemutatták a foglalkozások eredményeit.