ILAC-IAF 2018. évi Közgyűlésének határozatai
2018. 11. 23.

2018. október 22. és október 31. között Szingapúrban rendezte meg az ILAC-IAF éves megbeszélését és közgyűlését. A rendezvényen Devecz Miklós főigazgató és Kutas Viola megbízott főosztályvezető képviselte a Nemzeti Akkreditáló Hatóságot.

A közös tanácskozáson az akkreditációt és a megfelelőségértékelés több területét érintő határozatokat fogadtak el a tagszervezetek.


Néhány fontos, a megfelelőségértékelő szervezeteinket érintő határozat:

ILAC Állásfoglalás (GA 22.16): A Közgyűlés támogatja a Végrehajtó Bizottság ajánlását, miszerint az ILAC nem dolgozza ki a 4. és 5. szintű ágazati iránymutatásokat, kivéve, ha konkrét javaslatot kapnak egy összekötő partnertől vagy nemzetközi érdekelt féltől. Ezt dokumentálni fogják a vonatkozó ILAC R sorozatjelzésű dokumentumban.

ILAC Állásfoglalás (GA 22.19): A Közgyűlés úgy dönt, hogy az akkreditáció céljából a biobankokra alkalmazandó szabványt, az ISO 20387 Biotechnológia – Biobankok– a biobankok működésének általános követelményei címűt, önálló szabványként kell alkalmazni.

IAF Állásfoglalás 2018-13 – Nem akkreditáltan végzett terméktanúsítás azon a területen, ahol a CAB rendelkezik akkreditációval: A Közgyűlés a Technikai Bizottság ajánlására úgy döntött, hogy az IAF Akkreditáló Testület tagjainak jogilag végrehajtható intézkedésekkel kell rendelkezniük az általuk akkreditált terméktanúsító CAB*-ekkel kapcsolatban, hogy megelőzzék a nem akkreditáltan végzett terméktanúsítások kiadását azokon a területeken, ahol a CAB-ek akkreditált státusszal rendelkeznek. 2018. október 31-től számított három éven belül teljeskörűen érvényesíteni kell a határozatot.

Továbbá a terméktanúsítást végző CAB-eknek a tanúsítási dokumentumaikban az akkreditált státuszukra vonatkozó, az Akkreditáló Testület azonosítóját tartalmazó, az akkreditált státuszra vonatkozó akkreditálási jelet és / vagy szöveges utalást át kell vezetniük legkésőbb 2021. október 31-ig.

* Conformity Assesment Body – megfelelőségértékelő szervezet


Az IAF 32. Közgyűlésének határozatai az alábbi linken elérhetőek:

IAFSingaporeGAResolutions 31102018.pdf

Az ILAC 22. Közgyűlésének határozatai pedig az alábbi linkre kattintva megtekinthetők:

Adopted Resolutions 22nd ILAC GA 31 Oct 2018.pdf