Levél az akkreditált Tanúsító Testületeknek
2018. 10. 29.

Tisztelt Tanúsító Testület!

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) ezúton tájékoztatja az Ön szervezetét az IAF Globális adatbázis fejlesztéséről, amelynek célja, hogy megbízható forrás tárháza legyen, és forrást biztosítson a világ különböző részein kiadott akkreditált tanúsítványok validálásához.

E projekt története 2014-re nyúlik vissza, azóta a projekt számos sikeres jóváhagyási szakaszon jutott túl a Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) és tagjai részéről.

A program megvalósulás oroszlánrészét az IAF Adatbáziskezelő Bizottsága (IAF Database Management Committee – DMC) biztosította, amelyben az akkreditáló testületek, tanúsító testületek és az ágazat képviselői vesznek részt. A DMC egy független, harmadik fél általi beszerzési folyamatot bonyolított le. Az IAF Közgyűlésén 2017 októberében többségi szavazással döntöttek egy globális adatbázis létrehozása mellett. Röviddel ezután a munkák felügyeletére egy korlátolt felelősségű társaságot (LLC) hoztak létre és 2018 májusában hivatalos megállapodást kötöttek a kiválasztott alvállalkozóval a Quality Trade-del, az adatbázis kifejlesztésére és működtetésére. Az adatbázis fejlesztése jelenleg zajlik, hivatalos márkaneve az IAF CERTSEARCH lett, és elindítását követően az IAFCERTSEARCH.org domainen keresztül lesz elérhető.

Az IAF CERTSEARCH jelentős támogatásban részesült a kormányzati ügynökségek, az ágazat és az akkreditáló hálózat minden szintjéről. Habár ez önkéntes adatbázis, az IAF CERTSEARCH mellett már sokan elkötelezték magukat, így az adatbázis több mint 700.000 tanúsítással fog indulni.


Az IAF CERTSEARCH értéke

Jelenleg csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre valamely IAF tag által akkreditált tanúsító testülettől kiadott irányítási rendszer tanúsítvány ellenőrzésére. Esetenként lehetetlen vagy kivitelezhetetlen egy tanúsítvány érvényességének az ellenőrzése, mivel központi megoldás nem áll rendelkezésre. A hatékony ellenőrzés hiánya lehetőséget ad a visszaélésre és felhígítja az akkreditált tanúsítás értékét.

Az IAF CERTSEARCH egységes és központosított megoldás lesz minden akkreditált irányítási rendszertanúsításnak, amelyet valamely IAF tag akkreditáló testület által akkreditált tanúsító testület adott ki a világ bármely részén, és ez csökkenteni fogja a visszaéléseket. Az IAF CERTSEARCH növeli az akkreditált tanúsítás presztízsét, növeli a tanúsítottak láthatóságát, és javítja az akkreditált tanúsítás értékét és megbízhatóságát.

Az IAF CERTSEARCH olyan eszköz, amellyel a felhasználók meg tudják nézni az akkreditált tanúsításokat, ha a felhasználó ismeri a „vállalat/szervezet nevét” vagy a „tanúsítvány azonosítóját”. Viszont nem teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy tanúsított szervezetek „listáit” generálják, mivel ez negatív hatással lenne a tanúsító testületekre. Az érvényesség dátumai sem lesznek láthatóak, csak a tanúsítás státuszáról kapnak jelzést. A Tanúsító Testület (TT) vagy Akkreditáló Testület (AT) nem tudja megtekinteni más TT vagy AT listáját.

Az IAF és annak tagjai azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy digitális infrastruktúrát. A kezdeményezés javítani fogja az akkreditált tanúsítás értékét és elősegítik az egész világon az akkreditált tanúsítások hálózatának növekedését.

Az akkreditált hálózat fejlődése úgy valósul meg, hogy közben biztosítjuk az Ön szervezetének védelmét és igényeinek előmozdítását. A CERTSEARCH teljesíteni fog minden biztonsági és titoktartási követelményt, miközben nem növeli a hálózathoz való hozzáférés költségeit, amennyiben teljeskörű támogatást kapnak a kezdeményezésekhez.

A következő hónapok során Önök további tájékoztatást kapnak tőlünk az IAF CERTSEARCH-el kapcsolatosan, ennek keretében részletes tájékoztatási csomagot küldünk arról, hogy hogyan lehet résztvenni az IAF CERTSEARCH-ben és olyan tájékoztatást küldünk, amelyet megoszthat a tanúsított szervezeteivel.

Nemzeti Akkreditáló Hatóság

2018.10.29.