Közlemény az igazgatási szolgáltatási díjak átutalásával kapcsolatban
2018. 10. 01.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság eljárásaiért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének módjáról a NAR-01 szabályzat 7. kiadása a 4.12.1.5. bekezdésben rendelkezik. Eszerint a díj átutalásakor a közlemény rovatban az ügyiratszámot fel kell tüntetni. A rendelkezés betartásának nyomatékosítása végett az „Értesítés újra-akkreditálás esedékességéről” valamint az „Értesítés felügyeleti vizsgálati eljárás esedékességéről” dokumentumok külön felhívják a figyelmet arra, hogy átutaláskor a közlemény rovatban az eljárás ügyiratszámát fel kell tüntetni. (Korábban honlapunkon is tájékoztattuk ügyfeleinket ITT és ITT.)

Fontos szempont még, hogy párhuzamosan kezdeményezett eljárások esetén is (pl. felügyeleti vizsgálati és bővítési eljárás) külön tranzakcióval kell fizetni.

Az akkreditálási eljárás során Hatóságunk azt vizsgálja, hogy a kérelmező szervezet mennyiben tartja be a vonatkozó követelményeket, előírásokat. A folyamat első lépése, hogy a kérelmező – a megadott szabályok szerint – befizeti az igazgatási szolgáltatási díjat. Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy amennyiben már itt kitűnik, hogy a kérelmező szervezet figyelmen kívül hagyja a díjfizetésre vonatkozó szabályokat, az a kockázatalapú folyamatban azt jelenti, hogy az értékelő csoport értesül a fokozott kockázati szintről és az értékelési szakasz során szigorúbban értékeli a szervezetet.

Kérjük a kérelmező szervezeteket, hogy a fentiekre fokozottan ügyeljenek!

2018. október 1.