2/2018. sz. állásfoglalás nem szabványos vizsgálati módszerek használata esetén
2018. 08. 10.

2/2018. Állásfoglalás

A NAH állásfoglalása nem szabványos vizsgálati módszerek használata esetén

1. Jogszabályban, a Magyar Élelmiszerkönyvben, a Magyar Takarmánykódexben stb. leírt vizsgálati módszerek használata esetén ajánlatos az eredeti módszerazonosítót használni, validálás nem szükséges, a módszert verifikálni kell.

2. Gyártói vizsgálati módszerek használata esetén ajánlatos az eredeti módszerazonosítót használni; a laboratóriumnak igazolnia kell a módszer validált státuszát és verifikálni kell. Validálás hiányában a módszert validálni kell.

3. Más akkreditált vizsgálólaboratóriumtól a módszer tulajdonosának hozzájárulásával átvett vizsgálati módszer esetében a módszerazonosító tetszőleges, de ajánlatos az eredeti módszerazonosítót használni; a laboratóriumnak igazolnia kell, hogy a módszer validált és a módszert verifikálni kell.

4. Nem akkreditált vizsgálólaboratóriumtól átvett vizsgálati módszer esetében a módszerazonosító tetszőleges, de ajánlatos az eredeti módszerazonosítót használni. Ha a módszer nem validált, akkor a laboratóriumnak el kell végeznie a módszer validálását, igazolt validált státusz esetén a módszer verifikálását.

5. Saját kidolgozású vizsgálati módszerek használata esetén az módszerazonosító tetszőleges (a laboratórium döntése, de következetesen ezt kell használnia), a módszer leírásában a forrást feltüntethetik, de a Részletező Okirat ezt nem fogja tartalmazni. A módszer validálása szükséges.

2018. augusztus 10.

Nemzeti Akkreditáló Hatóság