Vezetői levél - EA „peer evaluation"
2018. 07. 09.

Büszkén vállaljuk, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) ismét aláíró fele az Európai Akkreditációs Együttműködés Többoldalú Megállapodásának (EA MLA) és teljes mértékben felismeri ennek jelentőségét ügyfelei - Magyarországon és nemzetközi szinten működő megfelelőségértékelő testületek (CAB) - számára. Ily módon politikánk biztosítja, hogy az MLA által lefedett terület kiterjedjen az összes igényelt tevékenységre és e célból kérelmezte a Hatóságunk aláíróként való felvételét a jártassági vizsgálatot szervezők (PTP) akkreditációját lefedő új Többoldalú Megállapodáshoz.

Az EA szakértői vizsgálat 2018. júniusának utolsó hetében lezajlott. Az 5 napon átívelő értékelést, amely az összes, PTP-vel kibővült MLA területhez tartozó Hatóságunk által végzett értékelői munka ellenőrzését magában foglalta, egy 10 országból érkező 11 tagból álló értékelő csoport és annak vezetője végezte.

A Hatóságunk élt azzal a lehetőséggel, hogy működési rendszerének és eljárásainak ellenőrzését az akkreditáló testületek működésére vonatkozó felülvizsgált/új ISO/IEC 17011: 2017 szabvány követelményei szerint is kérje egyidejűleg az általános szakértői vizsgálattal és a PTP terület kiterjesztésével. A szabvány frissített változatát angolul 2017 novemberében, majd magyarul az idei év elején, egy egyeztetett hároméves átmeneti időszakra adták ki, ami azt jelenti, hogy az akkreditáló testületeknek 2020. április 30-ig bizonyítani kell az új követelményeknek való megfelelést az MLA aláírói státusz fenntartása érdekében.

A Hatóságunk örömmel kijelentheti, hogy a szakértői vizsgálat mindkét területen kiemelkedően sikeresen lezajlott, az EA szakmai értékelő csoport jelentése szerint:

"A Hatóságunk stabilan az ISO/IEC 17011:2017 követelményeivel összhangban végzi a vizsgáló laboratóriumok, az orvosi vizsgáló laboratóriumok, a kalibráló laboratóriumok, az ellenőrző szervezetek, a jártasságot vizsgáló szervezetek, az irányítási rendszert tanúsító szervezetek, a terméktanúsító szervezetek, a személytanúsító szervezetek, a hitelesítő és tanúsító testületek akkreditálását. "

Jelenleg a Hatóságunk az értékelés formális lezárása érdekében a csoport által felvetett észrevételeken dolgozik. Ebben a szakaszban az aláírói státusz formális határozatához a zárójelentést tervezik benyújtani az EA Többoldalú Megállapodás Tanácsának a következő ülés alkalmával, 2018. október elején Budapesten.

Szeretném kihasználni ezt a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak a Hatóságunk minden munkatársának a kiemelkedő teljesítményért, a nyitott hozzáállásért a szakértői csoport felé és az áldozatkészségért. Ennek hiányában erről a sikerről nem számolhatnánk be!

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK! BÜSZKE VAGYOK RÁTOK!

Devecz Miklós főigazgató

2018.07.09.