„Egy biztonságosabb világ megteremtésért”
2018. 06. 08.

Sikeres konferencia került megrendezésre 2018. június 7-én csütörtökön az International Accreditation Forum (IAF) és az International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) szervezetek által 2008-ban alapított Akkreditálási Világnaphoz csatlakozva.

Ez az alkalom ismét kiváló lehetőséget nyújtott arra a Nemzeti Akkreditáló Hatóságnak, hogy kinyilatkoztassa akkreditációban rejlő lehetőségeket, miszerint, az akkreditálás képes biztonságosabb világot teremteni továbbá, hogy a vállalkozások, a kormányok és a szabályozó hatóságok, megtalálják azokat a szabványokat, értékelési és akkreditációs eszközöket, amelyek segítenek nekik e cél elérésében.

Az IAF konferenciához kapcsolódó oldalán következő információk is olvashatók:

Az akkreditáció globálisan elismert eszközt biztosít nem csak a vállalkozások belső működési kockázatainak értékeléséhez és ellenőrzéséhez, hanem az általuk forgalomba hozott termékekhez és szolgáltatásokhoz is. Ily módon a szabályozók, a fogyasztók és az alkalmazottak is élhetnek a bizalommal, amit az akkreditáció egy biztonságosabb világért hoz létre. Az egészségügyi és biztonsági előírásokra vonatkozó akkreditáció pozitív előnyeire vonatkozó kutatások, tanulmányok és kiegészítő információk: http://www.publicsectorassurance.org/topic-areas/health-safety/

További példák arra vonatkozólag, hogyan profitálhatnak a vállalkozások a szabványokból és az akkreditációból: www.businessbenefits.org

Devecz Miklós – NAH főigazgató megnyitó előadásában  vázolta a NAH fejlődését, amely fejlődés ma már a megbízhatóság, a stabilitás és a versenyképesség növelésére fókuszál, elősegítve a külkereskedelemben a műszak akadályok lebontását.

Wad dm


Dr. Nagy Ádám az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparszabályozási Főosztály Főosztályvezetője bemutatta az EU iparpolitikai cselekvési területeinek a 7 témakörét, részletesen kifejtette az Irinyi Terv ipar ösztönző rendszerét és hatását a járműipari függőség csökkentésre, az innováció-vezérelt ipar erősítésére, a KKV-k megerősítésére, hatékonyság javítására, az export orientált ágazati érték láncokba kapcsolódására. Hangsúlyozta a műszaki biztonság, a műszaki megfelelőség és nemzetközi elismerés fontosságát az innovatív ágazatok esetében, a hazai gyártási, rendszerirányítási termékellenőrzési folyamatok esetén. Előadását az akkreditálás jelentőségének kiemelésével zárta.

Wad nagy  d m1

Kép: Dr. Nagy Ádám, WAD 2018.06.07.

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől az új Európai adatvédelmi szabályozást és a magyarországi vonatkozásait részletező előadását hallhattuk. Elsődlegesen a hatályba lépett GDPR jelentőségére fektette a hangsúlyt. Fókuszban az adatbiztonság, személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága, mely egy egységes EU rendeleti és jogalkalmazási környezetben valósul meg és teljesedhet ki.

Wad p terfalvi1

Kép: Dr. Péterfalvi Attila, WAD 2018.06.07.

Prof. Dr. Kis Norbert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja a biztonság és a bizalom szempontjairól beszélt, egy államban, melynek alapköve a közbizalom és annak hiteles kialakítása. A közbizalom és külbiztonság szempontjai felől nézve jelenleg Magyarország az Európai Unió kríziskezelési győztese.

Elhangzott Dr. Nagy Attila a NÉBIH igazgatóhelyettese élelmiszerbiztonsági témában tartott előadásában, hogy az élelmiszerbiztonsági kockázatok számos forrásból eredhetnek, mely többek között objektív mintavételezéssel, megfelelő kockázatelemzéssel, kettős minőség kizárásra vonatkozó Uniós szintű feléréssel (GRC) orvosolható.

Nesztinger Péter a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi főosztályvezetője tartott előadást Munkavédelem a 21. században címmel. Számos új kihívás jelentkezik, legveszélyeztetettebb területek a mezőgazdaság és az építőipar. A 2016-2022 időszakra lefektetett Munkavédelem Nemzeti Politikája a fókuszt olyan területekre helyezi, mint a KKV szektor versenyképességének fejlesztése, a munkavállalók munkavégző képességének megtartása, oktatási és munkavédelmi K+F. Az előadásban elhangzott, hogy a megelőzési kampányoknak köszönhetően az elmúlt években 30 %-kal csökkent a munkahelyi balesetek száma.

Oszoly Tamás a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese Klímaváltozás és vízbiztonság című előadása klímaváltozás vízbiztonságra gyakorolt hatását szemléltette, a csatornahálózat fejlesztésének szempontjait kiemelve.

A konferencia előadásai a teljesség igényével szolgáltak a nagyszámban megjelent érdeklődők részére. Várjuk szeretettel jövő évi rendezvényünkön!

2018.06.07.

Wad hallgat s g