Együttműködési szándéknyilatkozat aláírása a NAH és az iráni Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság között
2018. 03. 02.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és H.E. Dr. Hassan Ghazizadeh Hashemi iráni egészségügyért felelős miniszter találkozója keretében 2018. március 1-jén együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Nemzeti Akkreditáló Hatóság az iráni egészségügyért felelős minisztérium Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző/engedélyező Hatóságával.

A Kormány „Keleti nyitás” politikáját támogatva a NAH kiemelt célja a Halal akkreditáció fejlesztése, mellyel segíthető a hazai termékek exportja az Öböl-menti országok irányába – különösen a mezőgazdasági, élelmiszeripari és kozmetikai szektorokban.

Ezért is kiemelten fontos mind a NAH, mind Magyarország számára az aláírt nyilatkozat, mely túl is mutat a fenti célokon: a szaktudás megosztása egyaránt lefedi a fenti ágazatokat, de hatással van az orvosdiagnosztikai eszközök és a laboratóriumok területére is.

Img 7641

Devecz Miklós a NAH főigazgatója és Dr. Vahid Mofid az IFDA főigazgatója az aláírás közben 

Az aláírással elindult közös munka – melyet egy készülő, kétéves munkaterv is elősegít majd - eredményeként erősödik a két ország közötti kétoldalú, kölcsönös bizalomra épülő külkereskedelmi kapcsolat, növekszik az áruforgalom. Az akkreditálás területén végzett együttműködés hozzájárul a technikai akadályok fokozatos megszüntetéséhez, így segítve a hazai vállalkozások bekapcsolódását az Iránt célzó export tevékenységbe.

2018.03.02.