ECIBC, avagy minőség és egyenlőség az emlőrák kezelésében
2018. 02. 01.

Az ECIBC az Európai Bizottság emlőrák elleni kezdeményezése (European Commission Initiative on Breast Cancer), melynek célja az emlőrákos betegek ellátásának javítása és harmonizációja Európában.

A személy-központú kezdeményezés keretében aktuális, bizonyítékokon alapuló ajánlásokat fogalmaznak meg az emlőrák szűrésére és diagnosztizálására vonatkozóan, valamint egy kiváló minőségű, szintén bizonyítékokon alapuló iránymutatási platformot hoznak létre, mely lefedi a teljes kezelési folyamatot. Ezek szolgálnak alapul az emlőrák-kezelés során alkalmazható minőségbiztosítási rendszer kidolgozásához.

Az ECIBC az európai intézmények és a tagállamok közös akaratának, együttes tenni akarásának eredménye. 2012-es bevezetése óta az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (Directorate General for Health and Food Safety) és Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre) szorosan együttműködik a kijelölt célok végrehajtása érdekében.

Az ECIBC kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy Európa milyen eredményeket érhet el, ha összefognak a tagállamok, a tudományos közösségek, a civil társadalom és a betegszervezetek.


Ecibc k p 2

Miért jött létre?

Az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés Európában, a nőknél a leggyakoribb rákos halálozási ok. Az emlőrák kialakulása az európai országokban eltérő mértékben emelkedett, a halálozási arány az 1990-es évek közepe óta ugyan általánosságban csökkent, azonban ez nem mind országban mondható el Európában. Az emlőrákos megbetegedések halálozási mintáinak, tendenciáinak jelentős különbségei az EU-ban, a tagállamok egészségügyi ellátásában lévő egyenlőtlenségekre utalnak. Az ECIBC kiemelt célja ezen egyenlőtlenségek kezelése.

Mik az ECIBC fő célkitűzései?

Az ECIBC alapvető célja, hogy létrehozza az emlőrákkal kapcsolatos, teljes kezelési folyamatra - beleértve a szűrést, a diagnózist, a kezelést, a rehabilitációt, a palliatív és túlélői ellátást, gondozást -kiterjedő, európai minőségbiztosítási rendszert.

Az európai minőségbiztosítási rendszer (European QA scheme) meghatározza azon követelményeket és mutatókat, melyek betartásával biztosítható, hogy az emlőrák kezelése hatékony, biztonságos és személy-központú legyen.

Eciibc


A rendszeren belül a kidolgozott “European Breast Guidelines” iránymutatások lefedik a szűrés és a diagnózis felállítási szakaszt, a folyamat diagnózis utáni részét pedig az úgynevezett Guidelines Platform kezeli.

E mellett a szakemberek kompetenciájának fejlesztése érdekében, az ECIBC keretében cél egy európai képzési módszer kidolgozása radiológusok és radiográfusok számára a digitális mammográfiás szűrés területén.

Milyen előnyöket biztosít a kezdeményezés a nők és a betegek számára?

Az ECIBC lehetőséget biztosít a nők és a betegek számára, lehetőséget a megalapozott választásra. Az európai minőségbiztosítási rendszer bevezetésével az ECIBC weboldalán keresztül beazonosíthatók lesznek az akkreditált / tanúsított kezelő központok, lehetővé téve a nők és a betegek számára, hogy megalapozott döntést hozhassanak vizsgálatuk és kezelésük helyszínével kapcsolatban.

Az európai minőségbiztosítási rendszer a nők igényeire koncentrál, és biztosítja, hogy az előírások a szűrési, kezelési és gondozási beteg utakat teljes egészében lefedjék.

Az ECIBC honlapján folyamatosan jelennek meg az elkészült ajánlások különböző változatban, a szakemberek, a betegek, a magánszemélyek, valamint a döntéshozók igényeire szabva. Az ajánlások az EU valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre állnak majd.

Hogyan vehetek részt a kezdeményezésben?

Az ECIBC egy átfogó és alulról felfelé építkező megközelítést alkalmaz.

Az ECIBC működését két munkacsoport segíti, melynek tagjai orvosok, egészségügyi szakemberek, kutatók és páciensek, akiket egy nyilvános felhívásra adott önkéntes csatlakozási kérelmük alapján, átlátható eljárás keretében választanak meg a munkacsoport tagjának.

Mindenki részt vehet a megjelent dokumentumok véleményezésére, valamint az általános érdeklődés kifejezésére vonatkozó felhívásokban, amelyek a weboldalon elérhetőek a kezdeményezés alapvető fontosságú, döntő szakaszaiban.

A visszajelzések elengedhetetlenek az ECIBC számára, most és az európai minőségbiztosítási rendszer bevezetése után egyaránt: a felhasználók visszajelzései “táplálják” a rendszer életciklusát, segítve a szükséges kiigazításokat, módosításokat és a folyamatos fejlesztéseket.

A kezdeményezés időterve

• European Breast Guidelines - folyamatos webes kiadvány

• Guidelines Platform - 2018.

• Digitális emlőrák-szűrés képzési módszer - 2018.

• Az európai minőségbiztosítási rendszer tesztelése pilot jelleggel 2018-tól kezdődően, a végleges bevezetés 2019-ben


További információért látogasson el az ECIBC weboldalára: ecibc.jrc.ec.europa.eu


2018.02.01

2021. május 31. éjféltől már csak az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szerint akkreditált vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, valamint mintavevő szervezetek státusza marad érvényben.

A hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 áttérésmérce
Bezárom