Újabb előrelépés a NAH nemzetközi kapcsolataiban: együttműködési szándéknyilatkozat aláírása a NAH és a marokkói IMANOR között
2017. 11. 10.

2017. november 9-én és 10-én a marokkói Rabatban került megrendezésre a Magyar-Marokkói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 3. ülése, Magyar Levente miniszter-helyettes, parlamenti államtitkár úr, illetve marokkói részről Rakiya Eddarhem külkereskedelemért felelős államtitkár asszony társelnökletével.

Az ülés második napjának fő eseménye a két ország közötti együttműködési megállapodások aláírása volt. A kultúra, az ipar és a mezőgazdaság területén aláírt szándéknyilatkozatok mellett az akkreditálás és tanúsítás is központi szerepet kapott: az ülés keretében egyetértési nyilatkozatot írt alá a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a marokkói szabványügyi testület, az IMANOR.


 mrt9395  1

Devecz Miklós, a NAH Főigazgatója és Abderrahim Taibi, az  IMANOR Igazgatója az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása közben 

Az együttműködés célja a két ország közötti külgazdasági kapcsolatok erősítése, a kétoldalú kereskedelem ösztönzése a technikai akadályok megszüntetésén keresztül, melyet a szándéknyilatkozat aláírásával a megfelelőségértékelést érintő közös munka biztosít majd a jövőben.

A dokumentumban kiemelt hangsúlyt kapott a Halal tanúsítás területét érintő kooperáció is, mely illeszkedik a NAH azon célkitűzéséhez, hogy - az iszlám országokban szerzett tapasztalatok, információk, valamint az ezt érintő megállapodásai révén - megkönnyítse a magyar termékek piacra jutását ezen országokba.

A Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság üléséhez kapcsolódóan a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. egy üzleti fórumot is szervezett Casablancában 2017. november 9-én, mely szintén kiváló lehetőséget teremtett a NAH Főigazgatója számára további szakmai kérdések egyeztetésére.

2017.11.10.