Sikeresen lezajlott az "Akkreditálás – használjunk közös nyelvet! elektronikus ügyintézés, metrológia" konferencia
2017. 10. 31.

2017. október 25-én tartotta idei második közös konferenciáját a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) és az Akkreditált Szervezetek Klasztere (ASZEK) "Akkreditálás – használjunk közös nyelvet! elektronikus ügyintézés, metrológia"címmel.

A fő téma az akkreditálás területén ez évben történt, illetve tervezett változások, az akkreditáltak és a hatóságok, illetve a jogalkotók közötti párbeszéd és közös nyelv jelentősége volt.

A konferencián Szórád Róbert, a NAH titkárságvezetője bemutatta a jelenlévőknek a 2017 - 2018-ban, „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00048 – AKKREDITÁLÁSI SZAKRENDSZER” projekt keretében kialakításra kerülő elektronikus NAH ügyviteli rendszer céljait, tartalmi elemeit.

Bodroghelyi Csaba, a NAH főigazgató-helyettese az akkreditáció eljárásrendjének ez évi, illetve várható változásait ismertette. A rugalmas akkreditálás, a feltételes akkreditálás, valamint az alvó terület fogalmának definiálása megtörtént, az ezekhez kapcsolódó eljárásrendek is elkészültek. Majd többek között, a kérelmek elektronikus befogadásának folyamatát, a részletező okiratokkal, valamint az értesítésekkel és a díjfizetéssel kapcsolatos változtatásokat is bemutatta főigazgató-helyettes úr a jelenlévőknek.

Ezt követően a metrológia került a figyelem középpontjába. Bemutatkozott a Budapest Főváros Kormányhivatalához került mérésügyi hatóság; a közös szakmai nyelv és egységes értelmezés elősegítése érdekében a nemzetközi metrológiai szótár kialakulását és magyar változatát, valamint az összetett ipari mérőrendszerek hibáinak és mérési bizonytalanságának értelmezését ismerhették meg a résztvevők.

A délutáni szekcióban „Az érdekképviselet németországi gyakorlata” címmel tartotta meg előadását Mr. Anton Bloeth a Német Független Laboratóriumok Egyesületének vezérigazgatója.

Majd, dr. Ágoston Csaba mutatta be az ASZEK tevékenységét, az alapítása óta elért eredményeket és összefoglalta az eltelt majd 2 év tapasztalatait.

Végül, dr. Sárkány Erika, az Akkreditálási Tanács elnöke adott áttekintést a tanács eddigi működéséről, tevékenységéről, a tanács szakmai bizottságai által elért eredményeket is ismertették a bizottságok vezetői.

A konferencia sikeres lebonyolítását igazolja, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel egy új, nagyobb helyszínen kellett megrendezni a rendezvényt.

Az előadások prezentációi az alábbi linken megtekinthetők:

https://aszek.hu/akkreditalas-hasznaljunk-kozos-nyelvet

20171025 102404

Szórád Róbert titkárságvezető az "Akkreditálás – használjunk közös nyelvet! elektronikus ügyintézés, metrológia" konferencián

20171025 110723 lls

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes előadása megtartása közben


2017. 10.31.