Fontos mérföldkőhöz érkezett a NAH nemzetközi tagságai kapcsán: hazánk hivatalosan is átvette az IAF és ILAC Kölcsönös Elismerési Megállapodások okiratát
2017. 10. 30.

2017. október 22. és október 30. között Vancouverben tartja az IAF és az ILAF az éves rendes munkacsoporti megbeszéléseit és közgyűlését, amelyen Devecz Miklós Főigazgató képviseli a Nemzeti Akkreditáló Hatóságot. A szakmai rendezvény Magyarország szempontjából legfontosabb eseménye, hogy 2017. október 29-én az IAF és az ILAC éves közgyűlésén Devecz Miklós átvette a NAH ILAC és IAF Kölcsönös Elismerési Megállapodásainak aláírt okiratát. E ceremónia keretében hivatalosan is lezárult az a folyamat, mely a magyar akkreditáló szervezet 2016. évi szervezeti átalakulás következtében elveszített nemzetközi tagságok visszaszerzését célozta.

A 2016. évi szervezeti átalakulás következtében elveszített nemzetközi tagságok visszaszerzése irányában mutatott tudatosság, a NAH menedzsmentjének és munkatársainak erőfeszítései eredményeként a Hatóság rövid idő alatt megszerezte a három legfontosabb nemzetközi szervezet: az EA – Európai Akkreditálási Együttműködés , az ILAC Nemzetközi Laboratóriumi Akkreditációs Együttműködés és az IAF Nemzetközi Akkreditálási Fórum tagságát és aktív nemzetközi szereplőként dolgozik a hazai vállalkozások érdekeinek képviseletéért.

A NAH 2016. november 11. óta teljes jogú tagja a Nemzetközi Laboratóriumi Akkreditációs Együttműködésnek (ILAC), mellyel megkapta az MRA (Mutual Recognition Arrangement – Kölcsönös Elismerési Megegyezés) jogosultságot is a kalibráló és vizsgáló laboratóriumok (ISO/IEC 17025), orvosi vizsgáló laboratóriumok (ISO/IEC 15189) területére. 2017. május 09-én elismerve hazánk hivatalosan is kiterjesztette ILAC MRA státuszát az ISO/IEC 17020 szabvány szerinti ellenőrzésre (inspection) is.

A magyar akkreditáló szervezet tagsági kérelmének 2017. június 30-i jóváhagyását követően - 2017. július 4-i hatállyal megszerezte a Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) kölcsönös együttműködési megállapodásának (IAF MLA) aláírói státuszát az ISO/IEC 17021-1 szabvány szerinti irányítási rendszer tanúsítás (ISO 9001 és ISO 14001 alterületek), az ISO/IEC 17024 szabvány szerinti személytanúsítás, valamint az ISO/IEC 17065 szabvány szerinti terméktanúsítás területére.

A Kölcsönös Elismerési Megállapodások aláírt okiratának hivatalos átvételére 2017. október 29-én a két nemzetközi szervezet éves közgyűlésén került sor.


20171029 132229

Devecz Miklós főigazgató átveszi a NAH ILAC MRA okiratát Merih Malmqvist Nilsson-tól, az ILAC elnökétől

20171029 132952

Devecz Miklós és Xiao Jianhua IAF elnök a NAH IAF MLA okiratának átvételekor 

A NAH fenti nemzetközi szervezetekben megszerzett teljes jogú tagságának és a nemzetközi munkacsoportokban végzett szakmai tevékenységeinek következtében a világ immár 128 országában elfogadott a magyar megfelelőségértékelés.

Ez azt jelenti, hogy a hazai vállalkozások itthon tanúsíttathatják termékeiket, melyek így további tanúsítási és vizsgálati kötelezettség nélkül kerülhetnek piacra az ILAC és az IAF kölcsönös együttműködési megállapodása által lefedett országokban.

A külkapcsolatokat érintő nemzetközi tevékenység fejlesztése a jövőben is prioritásként szerepel a NAH számára. A Kormány „Keleti nyitás” politikáját támogatva többek között cél a HALAL akkreditáció fejlesztése, mellyel segíthető a hazai termékek exportja az Öböl-menti országok irá-nyába a mezőgazdasági, élelmiszeripai és kozmetikai szektorokban.

2017.10.30.