Nagy lépést tettünk előre a harmonizált szabványalapú Halal akkreditálás területén Vancouverben
2017. 10. 24.

Tavaly novemberben alakult az International Halal Accreditation Forum (IHAF), az alapítók között Európából brit UKAS, a spanyol ENAS és az olasz Accredia mellett ott volt a NAH is.

A MRA (Multilateral Recognition Arrangement) Committee elfogadta a két legfontosabb alapdokumentumot az IHAF – MRA-001: IHAF Multi-Lateral Recognition Arrangement (MRA) és a IHAF-MRA-002: IHAF Policies and Procedures for a Multi-Lateral Recognition Arrangement (MRA) among Accreditation Bodies, amely az alapját képezi az IHAF peer evaluation folyamatának. Ez az akkreditációs folyamat egy scheme, amely az ISO 17065-ös harmonizált szabványán alapszik.

Az akkreditálás bevezetésétől az áruk és szolgáltatások minőségébe és Halal alapú megfelelőségébe vetett bizalom erősödését, a hamis termékek visszaszorítását és a piac megtisztulását várják az alapítók.

A tanácskozás során elfogadták a NAH észrevételét és javaslatát, amely az IHAF ás az IAF/ILAC dokumentumok és folyamatok egységesítésének irányába, majd később ezen szervezetek közös peer evaluation eljárásában fog megmutatkozni.

A közgyűlés elfogadta az MRA Committee és a Technikai Committee jelentését és megalkotta, valamint elfogadta a szervezet Pénzügyi Szabályzatát is, amelybe belekerültek a NAH költségvetés megalkotásával, átcsoportosításának lehetőségével kapcsolatos módosításai is.

A közgyűlés új tagok felvételét is megszavazta, így Philippine Accreditation Bureau (PAB), a Jamaica National Agency for Accreditation (JANAAC), valamint az International Accreditation Service (IAS, USA) már teljesjogú tagként, a Moroccan Accreditation Service (SEMAC) és a Libyan Accreditation Center (LAC) pedig társult tagként vesz részt a jövőben a munkában. Együttműködő partnerként a Nigeria National Accreditation Services (NINAS), a kuvaiti Accreditation Affairs Section – Public Authority for Industry (KAAS) és a National Centre of Accreditation (NCA, Kazahsztán) segíti a munkát. Megfigyelőként pedig az egyik legnépesebb muzulmán ország, Indonézia is ott volt a megbeszéléseken.

Megalakultak a szakmai munkát végző bizottságok, munkacsoportok is. A Média és Marketing Bizottság alelnökének Devecz Miklóst, a NAH főigazgatóját választották.  


2017.10.24.