Tájékoztató a környezettechnológiákat (EU ETV) hitelesítő szervezetek akkreditálásáról
2017. 07. 06.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság csatlakozik az Európai Unió tesztprogramjához és 2017 szeptemberétől elkezdi a környezettechnológia hitelesítő szervezetek akkreditálását.

Az Európai Bizottság önkéntes alapon működő hitelesítési rendszert indított a Környezettechnológiai Hitelesítéshez, ETV-hez. Az ETV célja a környezetvédelmi technológiák támogatása azzal, hogy a technológia fejlesztőinek, gyártóinak és befektetőinek lehetőséget biztosít az innovatív környezetvédelmi technológiák teljesítményének harmadik fél általi hitelesítéséhez. Ez segítséget nyújt a technológiák gyártóinak (javaslattevőinek) igényeik megbízhatóságának bizonyításában, és segíti a technológia megvásárlóit abban, hogy megtalálják az igényeiknek legjobban megfelelő innovatív technológiát.

A tesztprogram felépítését, szereplőit, a résztvevők feladatait, az egyes résztvevőkkel szemben támasztott követelményeket az Általános Hitelesítési Protokoll leírás tartalmazza.  

Az ETV hitelesítő szervezeteknek MSZ EN ISO/IEC 17020:2012 szabvány szerinti A típusú szervezetként kell akkreditáltatniuk magukat. 

A NAH akkreditálási eljárásának ETV specifikus követelményeit az alábbi dokumentumok tartalmazzák: 

Általános Hitelesítési Protokoll 

- ISO 14034:2016 szabvány Environmental management – Environmental technology verification (ETV) Beszerezhető a Magyar Szabványügyi Testületnél »

- MSZ EN ISO/IEC 17020:2012 Megfelelőségértékelés. Ellenőrzést végző különféle típusú szervezetek működésének követelményei (ISO/IEC 17020:2012) 
Beszerezhető a Magyar Szabványügyi Testületnél »

Az akkreditálást kérelmezni a lenti két kitöltött nyomtatvánnyal és a NAD-103 Kérelem nyomtatvány 7. pontjában előírt mellékletekkel lehet 2017. szeptember 4-től a NAH Irodájában. 

NAD-103 Kérelem akkreditálásra és akkreditált terület bővítésére (3. kiadás)

NAD-103-11_01 Kérelem mell EU ETV Hitelesítő szervezetek (1. kiadás 2017. július 3.)


További hasznos információk: az EU ETV honlapján találhatóak http://ec.europa.eu/environment/ecoap/etv/about-etv_en

2017.07.06.

Etv banner