Újabb fontos lépések a NAH pártatlanságának megerősítése területén
2017. 07. 03.

2017. június 28-án ismét összeült a Pártatlansági Tanácsadó Testület, mely a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) pártatlanságát hivatott elősegíteni és nyomon követni.

A tagokat illetően változás, hogy az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége visszamondta tagságát.

A soros ülésen napirendre kerültek a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2016. december 02-a – az előző Pártatlansági Tanácsadó Testületi ülés – óta eltelt időszakának eredményei, főbb intézkedései.

A NAH főigazgatója, Devecz Miklós a nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó beszámolója mellett hangsúlyozta, hogy a hazai szervezetekkel is cél a szoros együttműködés kialakítása. Ennek értelmében az Akkreditált Szervezetek Klaszterével együttműködési megállapodást írt alá a hatóság 2017. június 08-án az Akkreditálási Világnap alkalmából szervezett szakmai konferencián.

Ismertette, hogy készül a NAH hosszútávú stratégiája is, mely illeszkedik a magyarországi iparstratégia, az Irinyi-Terv céljaihoz, valamint figyelembe veszi az EA, ILAC és IAF stratégiai dokumentumainak előírásait és hosszútávú célkitűzéseit is.

Összességében pedig nyitottabb, egyértelműbb, együttműködőbb és gyors kommunikáció jellemzi a NAH működését, melyet a partnereink visszajelzések is alátámasztanak.

E mellett az előző ülésen meghozott döntés alapján kidolgozásra kerültek az állami tanúsító cégek akkreditálási és felügyeleti eljárásainak kiemelt figyelemmel kísérési folyamatai. Az ehhez a körhöz tartozó szervezetek akkreditációját az eltelt időszakban figyelemmel kísérte a NAH Pártatlansági Tanácsadó Testületének egy-egy erre a feladatra felkért tagja. Az eddigi vizsgálatok bebizonyították a NAH pártatlanságát ezen a téren is.

Img 20170628 110339

2017.06.30.