Sikeresen lezajlott a "Bizalmat adni az építőiparban és az épített környezetben" konferencia
2017. 06. 09.

Az International Accreditation Forum (IAF) és az International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) szervezetek által 2008-ban alapított Akkreditálási Világnaphoz csatlakozva a Nemzeti Akkreditáló Hatóság konferenciát rendezett 2017. június 8-án, csütörtökön. A téma az IAF és ILAC ajánlásához kapcsolódva: „Bizalmat adni az építőiparban és az épített környezetben.”

A NAH részéről Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettese nyitotta meg a konferenciát, aki a konferencia moderátori feladatait is ellátta.

Az NGM részéről Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár úr köszöntötte a konferencia résztvevőit. Előadásában hangsúlyozta az akkreditálás fontosságát és stratégiai szerepét a magyar vállalkozások hatékonyságának és termelékenységének növelése érdekében. Utóbbi kiemelt célja az új iparfejlesztési törekvéseknek, melyben az építőipar kulcságazati szerepet tölt be.20170608 100704 edited

Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár

A „Magyar Mérnöki Kamara a minőségért” című előadásban Kovács István - a Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagja – a minőségi teljesítményt erősítő már bekövetkezett és tervezett jogszabályi változásokat ismertette a jelenlévőknek.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. műszaki igazgatója, Nyiri Szabolcs, hangsúlyozta, hogy olyan környezetet kell építeni, ahol jó élni – ez a szakma felelőssége; tehát jó forrásfelhasználás mellett élhető környezet teremtése a cél.

Az ÚTLAB Szövetség elnöke, Fülöp Pál prezentációjában kiemelte az együttműködés fontosságát az akkreditáló és akkreditált szervezetek között. Külön üdvözölte a NAH működésében történt pozitív változásokat, a „szolgáltató” hatóság megvalósulását, mely látható és érezhetően pozitív eredményekkel jár.

Dr. Ágoston Csaba az Akkreditált Szervezetek Klaszterének (ASZEK) elnöke a Legionella baktériumok meglétét mutatta be az épített környezetben hangsúlyozva a megelőzés fontosságát ezen a téren.

A konferencián a NAH eredményei és közeljövőre vonatkozó szakmai terveit mutatta be Devecz Miklós, a NAH főigazgatója. A gyakorlatban is megjelenő szolgáltató hatóság szemléletmód, a folyamatosan fejlődő nemzetközi ismertség, elismertség és beágyazottság mind azt a célt szolgálják, hogy jobbak, versenyképesebbek legyünk a magyar vállalkozások és a partnereink érdekében.


20170608 124100 edited

Devecz Miklós a NAH főigazgatója

A Magyar Mérésügyi Egyesület 1874 részéről Horváthné Kőhalmi Erika alelnök asszony „Építőipar és metrológia” című előadását, a nemzeti etalonok és gyakorlati példák sorát is meghallgathatták a résztvevők.

Az ÉMI-TÜV SÜD Kft. képviseletében Farkas Csilla minőségügyi megbízott „Előregyártott vasbetonelemek laboratóriumi vizsgálata akkreditált eljárásban” című előadásában hozott gyakorlati példákat a téma kapcsán.

Köteles Géza energetikai szakértő az ISO 50001:2011 rendszereket tanúsító szervezetek esetében a tipikus nemmegfelelőségeket és fejlesztési lehetőségeket mutatta be a hallgatóságnak.

A konferencia zárásaként a NAH építőiparhoz és az épített környezethez kapcsolódó tevékenységét foglalta össze Dr. Szegő József főosztályvezető. Előadásában áttekintést adott a jelenlegi építőiparhoz kapcsolódó akkreditálási területekről, majd a terület bővítési lehetőségeket is felvázolta.

Minden előadónknak és partnerünknek ezúton is köszönjük a részvételt.

2017. június 09.