Így működik a szabad mozgás a harmonizált és a nem harmonizált szektorokban
2017. 04. 20.

A közelmúltban osztotta meg az European Accreditation az Európai Bizottság linkjét az áruk szabad mozgásáról a harmonizált és a nem harmonizált ágazatokban.

Sok termék az uniós piacon harmonizált szabályok hatálya alá tartozik, ezzel védve a fogyasztókat, a közegészséget és a környezetet – írják. A harmonizált szabályok megakadályozzák a divergens nemzeti szabályok átvételét és biztosítják az áruk szabad áramlását az EU-ban. Ugyanakkor bizonyos szektorokban továbbra is a nemzeti előírások az irányadóak. Az áruk szabad áramlásának elve pedig garantálja, hogy ezek az előírások nem hoznak létre jogtalan korlátokat a kereskedelemben.

Harmonizált szektorok

A harmonizált szektorok általános szabályoknak engedelmeskednek unió szerte. Egyértelmű és kiszámítható keretrendszert biztosítanak a vállalkozások számára. Amennyiben a gyártók betartják ezeket a szabályokat, úgy termékük szabadon árulható a piacon.

A legtöbb ágazatban, mint az elektronika, gépgyártás és az orvosi eszközök, az uniós szabályozás csak az elengedhetetlen egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi határokat állítja fel. Ahhoz hogy a gyártók demonstrálják, hogy összhangban állnak ezekkel az előírásokkal, használhatnak szabványokat vagy más specifikációs technikákat.

Más ágazatokban, mint az autógyártás és a vegyipar, a jogalkotók részletes elvárásokat állítanak, hogy bizonyos fajta termékek ugyanazokkal a technikai specifikációkkal bírjanak.

Az uniós harmonizációs törvény, mely az elektromos és elektronikus berendezésekben található veszélyes anyagok mozgását biztosítja, a környezetvédelmi főigazgatóhoz tartozik.

Nem harmonizált szektorok

A nem harmonizált szektorok nem esnek általános uniós szabályozás alá, helyette nemzeti hatáskörbe tartoznak. Ezeknek az ágazatoknak ugyanakkor továbbra is élvezniük kell az áruk szabad áramlását biztosító rendelkezés előnyeit az Arts. 34-36 TFEU.-nak megfelelően. Az ezen termékekre vonatkozó nemzeti szabályoknak bejelentési eljáráson kell átesnie, mely biztosítja, hogy ne képezzenek indokolatlan korlátokat a kereskedésben.

Hogy az áruk szabad mozgása biztosítva legyen a nem harmonizált szektorokban a kölcsönös elismerés elvének érvényesülnie kell, a 98/34-es bejelentési eljárás és az Arts. 34-36 TFEU alkalmazása ehhez elengedhetetlen – zárul az írás.