NAH EA tagfelvételi kérelem
2016. 06. 21.

Tisztelt Ügyfeleink!


A Nemzeti Akkreditáló Hatóság elindította azt a folyamatot, amely végeredményeképp az európai akkreditáló közösség teljesjogú tagjaként tudja az érintett szervezeteket kiszolgálni.

Ennek a folyamatnak a részeként 2016. február 11-én a NAH benyújtotta az EA (European Co-operation for Accreditation) tagfelvételi kérelmét és 2016. február 22-ig be fogja nyújtani a multilaterális aláírói státusz elnyeréséhez (EA MLA) szükséges dokumentumokat.

2016. február 16-án a NAH vezetői, az érintett minisztériumok képviselői megtámogatva a brüsszeli magyar nagykövettel Brüsszelben megbeszélést folytattak az EU belső piacért felelős vezetőjével, Kerstin Jorna úrhölggyel valamint az EA képviselőjével, dr. Andreas Steinhorst úrral. Ezen a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a NAH EA általi értékelési folyamatát fel kell gyorsítani, azt egy rendkívüli eljárás keretében kell elbírálni, a lehető legrövidebb időtávon belül.

A magyar tárgyalódelegáció nyomatékosan felhívta az EU figyelmét, hogy a korábban, a NAT által kiadott határozatokat, akkreditációkat az azokon feltüntetett határidőig érvényesnek kell tekinteni, mivel minden más megközelítés EU-s alapjogokat sért és veszélyezteti a jogbiztonságot és felkérte az EA-t ez irányú álláspontjának felülvizsgálatára, a honlapján megjelent közlemény módosítására.


2016. február 16.