Nyílnak a Halal-piac kapui a magyar vállalkozások számára
2017. 03. 01.

Devecz Miklós, a NAH főigazgatója és Abdulla Abdelqader Al Maeeni, az Emirates Authority for Standardization and Metrology (ESMA) főigazgatója együttműködési megállapodást írt alá.

E1 Devecz Miklós és Abdulla Abdelqader Al Maeeni aláírja a dokumentumot. Középen Dr. Rashid Ahmed Bin Fahad államminiszter úr, aki az ESMA és az IHAF igazgatótanácsának az elnöki posztját is betölti. Doktor Fahad az aláírás után aláhúzta, hogy számukra egy nagyon fontos esemény volt ez, mivel tudja, hogy mindezt milyen rövid időn belül sikerült elérnie a feleknek, és látja, hallja a kollégáktól, hogy Magyarország és a magyar akkreditáló testület nagyon komolyan gondolja az együttműködést a Halal megfelelőség-értékelés területén.


Akkreditálás Magyarországon

A dokumentum kiváló lehetőséget biztosít a magyar vállalkozásoknak, hiszen a felek megállapodásának értelmében Magyarországon is akkreditálhatók lesznek Halal megfelelőség-értékelési szervek. A szervek akkreditálását a NAH végzi az UAE.S 2055-2 és az ISO 17011 szabványok értelmében.

Ezenfelül az ESMA ingyenes képzést biztosít a NAH munkatársai számára az UAE.S 2055-2 szabványról, a Halal specifikus alkalmazott szabályokat is beleértve, ahogyan az ESMA online szolgáltatásairól is.

Kapu a Halal-piacra

Az együttműködési megállapodás a hazai gazdasági szereplők számára egyértelműen legfontosabb pontja, hogy az ESMA elismeri a NAH által akkreditált megfelelőség-értékelési szervek által tanúsított árukat.

Mindez annyit tesz, hogy a hazai vállalkozások itthon tanúsíttathatják termékeiket, melyek így piacra kerülhetnek az ESMA által lefedett hatalmas, s egyre növekvő piacon.

E2

2017.03.01