Hazánk közelebb került az Öböl-menti országokhoz
2017. 02. 28.

A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) akkreditálási központjának, GAC–GCC Accreditation Center, főigazgatója Ahmed Al-Mutairi és Devecz Miklós, a NAH főigazgatója február 26-án írt alá az együttműködési megállapodást.

A dokumentum elsődleges célja, hogy keretet biztosítson a feleknek az együttműködéshez az akkreditálás területén, különös figyelemmel a Halal akkreditációra.

G1 Devecz Miklós és Ahmed Al-Mutairi aláírja az együttműködési megállapodást


A NAH és a GCC ennek értelmében együttműködik a megfelelőség-értékelési szervek értékelésében, a felek által már korábban akkreditált szervezeteket is beleértve.

Ezenfelül a NAH és a GCC segít a megfelelőség-értékelési szervek kijutásának megszervezésében a másik fél által tartott jártassági vizsgálatokra.

Továbbá a NAH és a GCC elkötelezi magát a tapasztalat és technikai információ csere mellett.

G2


Nyitás egy óriási piac felé

A 2016. novemberi, Dubaiban tartott, az Európai Bizottság által életre hívott GCC-EU Trade and Business Cooperation Facilityn Devecz Miklós már külön megbeszéléseket folytatott – a többi között – Ahmed Al-Mutairival a Halal szabványokról.

A Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Ománt, Kuvaitot, Katart és Bahreint tömörítő GCC a közelmúltban 7,796 milliárd eurónyi agrárterméket vásárolt. Ugyanakkor a piacra való bejutást nehezítik a szigorú Halal szabványok, ennek feloldására a NAH is alapító tagja lett a Nemzetközi Halal Akkreditációs Fórumnak (IHAF- International Halal Accreditation Forum).