2017 a Szolgáltató hatóság éve
2017. 01. 03.

Komoly eredményeket ért el a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) a tavalyi év folyamán, ennek két kiemelkedő példája az European co-operation for Accreditation (EA) tagság és a Multilateral Agreement (MLA), azaz a kölcsönös elismerési megállapodáshoz való kapcsolódás, valamint az ILAC MRA státusz megszerzése. Az európai- és világporondon elért sikerek mellett hazai pályán is teljesíteni kellett, mindez azt predesztinálja, hogy a 2017-es évben sem szabad lassítani, sőt. Ugyanakkor a hangsúlyok némileg áthelyeződnek a hazai porondra, ami természetesen nem azt jelenti, hogy elhanyagoljuk a másikat.

Nevünkben ugyan hatóság vagyunk, de szolgáltatnunk kell. Ezen mottónk megvalósulása érdekében a NAH-nak a lehető legjobban kell működnie. Ennek elérése érdekében hét „k”-ban megfogalmaztuk a működésünkkel kapcsolatos elvárásokat és követelményeket.

1. Kompetencia

2. Kommunikáció – nyílt, egyértelmű és rendszeres

3. Követelményrendszer – mindenki számára egységes

4. Képzés – munkatársak és minősítők számára egyaránt

5. Kiértékelés – egységes és egyértelmű, mind az akkreditálási folyamat során, mind az akkreditálás lezárásakor

6. Kooperáció – valamennyi érintettel

7. Konstruktivitás – hatóság vagyunk, de szolgáltatunk

Mindezen pontok vezetnek el minket a nyolcadik (és kilencedik) „k”-hoz, ahova reményeink szerint vezet a munkánk, miszerint egy kiválóság központtá válik a NAH.

Két legfontosabb célunk 2017-re, hogy lerakjuk az e-akkreditáció alapjait, amit 2018-ban kísérleti jelleggel be is indítsuk. Továbbá, hogy megteremtsük az egységes dokumentum-menedzselést, egy mindenki számára érthető stratégia mentén, nyelvezetében megújulva és leegyszerűsítve.

Devecz Miklós főigazgató

2017.01.03