Kihívásokkal teli év volt a 2016-os
2016. 12. 27.

Komoly átalakulások történtek a hazai akkreditáció területén, amely eredményeként megalakult a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH). Az első ilyen sorsdöntő változás már az év első napján megtörtént, ugyanis a NAH 2016 január elseje óta, mint központi költségvetési szerv működik. Ez a lépés is jelzi a kormányzat szándékát, miszerint az akkreditálást a köz szolgálatába állítsa.

Csatlakozni Európához és a világhoz

Jómagam február 8-tól dolgozom a Hatóságnál, és hamar azzal szembesültem, hogy az egyik legfontosabb feladatunk irányába nem lettek meglépve a szükséges lépések. Ez az European co-operation for Accreditation (EA) tagság elérése és a Multilateral Agreement (MLA), azaz a kölcsönös elismerési megállapodáshoz való kapcsolódás megszerzése volt. Első és legfontosabb feladatunk ennek a hiányosságnak az orvoslása volt. Ennek szellemében már február 12-én a NAH megküldte tagsági kérelmét a szükséges dokumentumok kíséretében, majd 19-én már az MLA-hoz való kapcsolódáshoz szükséges iratok is postán voltak.

Az idei március 15-e több okból is igen emlékezetes volt számunkra, ugyanis az EA ezen a napon értesített bennünket, hogy 2016 április elsejétől a NAH az európai szervezet tagjának számít. A második nagy feladat megugrására több időt és energiát kellett áldozni. Az EA MLA október 5-ei szkopjei ülésén döntöttek úgy a tagok, hogy hazánk október 6-ával megszerezte az aláírói státuszt is.

A hazai gazdaság szolgálatában

Természetesen a fent említett kiemelkedő mérföldkövek mellett meg kellett felelnünk az akkreditálással kapcsolatos feladatainknak, hiszen célunknak, stratégiánknak fontos eleme a magyar gazdaság támogatása és fejlesztése. Ez azonban nem lehetséges egy olyan szervezet keretein belül, mely nem felel meg a modern kor kihívásainak. Büszkék lehetünk arra, hogy elindítottunk jó pár olyan folyamatot, melyek azt eredményezték, hogy mára a 21. század követelményeinek megfelelő szervezeti struktúra, valamint a fejlett irodai technika már nem csak hiú ábránd, hanem valóság.

Devecz Miklós főigazgató

2016.12.27