Az akkreditáció segíti a gazdasági növekedést és a fenntartható fejlődést
2016. 11. 21.

Tanulmányt adtak ki Az akkreditáció létrehozása fejlődő országokban – Útmutató a világkereskedelemhez való csatlakozáshoz (Establishing accreditation in developing economies – A guide to opening the door for global trade) címmel.

A két nagyobb részből álló írás első fele az akkreditálás fontosságát mutatja be, mely a jó kormányzást is segíteni tudja. Keretrendszert biztosít a törvényhozóknak, melynek segítségével lerakhatják az alapjait egy akkreditáló rendszernek vagy szomszédaikkal karöltve hozhatnak létre közös rendszert, ami közelebb viszi gazdaságukat kereskedelmi partnereikhez.

A második rész gyakorlati tanácsokkal és építő elemekkel látja el az akkreditáló szervezet létrehozásával megbízottakat. Ezt követően esettanulmányokkal illusztrálják, hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni az írásban foglaltakat.

Az útmutatót az Új-Delhiben tartott IAF-ILAC Közgyűlésen mutatták be. A tanulmányt a Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF), a Nemzetközi Laboratóriumi Akkreditációs Együttműködés (ILAC) és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) hozta létre és az alábbi linken érhető el.

2016.11.21

Bezárom