Magyar úton az unió harmadik legjelentősebb agrárpiacába
2016. 11. 10.

Dinamikus ütemben nő az arab országok élelmiszerimportja, ugyanakkor szigorú kritériumoknak kell megfelelnie azoknak, akik meg akarnak jelenni, vagy éppen a piacon szeretnének maradni. Ennek elősegítése érdekében hívta életre az Európai Bizottság a GCC-EU Trade and Business Cooperation Facilityt. A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) és az unió közötti megbeszélésen a magyar érdekeket Devecz Miklós, a NAH főigazgatója képviseli.

A Dubaiban tartott fórum egyik központi témája a GCC létrehozott, valamint megkövetelt Halal szabvány. A szigorú (szabvány)rendszer hatásai éreztetni fogják magukat az európai kontinensen, ezen belül hazánkban is. A Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Ománt, Kuvaitot, Katart és Bahreint tömörítő csoport 7,796 milliárd eurónyi agrárterméket vásárolt, azaz a teljes uniós export 6,4 százalékát vette fel.

A Halal szabvány nem csak a termények előállítását, feldolgozását, de még szállítását is meghatározza, így komoly terhet ró az adott piacra termelőknek. Devecz Miklós ezen nehézségek feloldása érdekében külön megbeszélést folytatott a GCC Standardization Organization főtitkárával, Nabil A. Molla úrral, a Dubai Accreditation Department igazgatójával, Amina A. Mohammed asszonnyal, illetve Ahmed Al-Mutairi úrral, a GAC–GCC Accreditation Center főigazgatójával.

Panel discussion2


The speakers