Gyorsítaná az agrártermékek vásárlását az „arab EU"
2016. 11. 10.

Az Európai Unió képviselői, valamint különféle iparági szereplők, köztük Devecz Miklós, a NAH főigazgatója folytatott kerekasztal beszélgetést a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanáccsal (GCC). A pillanatnyilag az EU agrártermékeinek harmadig legnagyobb felvevőpiacának számító GCC, egységes Halal szabvány teljes bevezetésén dolgozik. A Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Ománt, Kuvaitot, Katart és Bahreint tömörítő csoport 7,796 milliárd eurónyi agrárterméket vásárolt, azaz a teljes uniós export 6,4 százalékát vette fel.

A keddi tárgyalás egyik fő témája ennek szellemében az volt, hogy a Halal szabvány milyen hatással lesz az uniós gazdasági szereplőkre, illetve hogy elősegítsék annak alkalmazását az unió területén.

A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács célja, hogy valódi közös piaccá váljon, így megkönnyítve az áruk forgalmát – hangzott el a Dubai Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági konferencián. Elsőként az Egyesült Arab Emirátus vezette be a Halal szabványt 2015 elején, mely a terméklánc egészét felügyeli. A mostani megbeszélés fontosságát növelte, hogy a többi tagállam is folyamatosan vezeti be a rendszert. Egyes előrejelzések szerint a GCC-be irányuló Halal élelmiszerek piaca 2020-ra 53,1 milliárd dollárra duzzad.

A megbeszélés – amit az Európai Bizottság támogat – végén a többi között megegyezés született egy munkacsoport létrehozásáról, mely az európai hitelesítő szervezetek munkáját fogja segíteni.

A tárgyalásokat követően a dubai iparkamara vezetőjével, Saeed Y. Alnajjar úrral négyszemközti tárgyalásokat folytatott a magyar lehetőségekről Devecz Miklós.

Halal food fair

2021. május 31. éjféltől már csak az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szerint akkreditált vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, valamint mintavevő szervezetek státusza marad érvényben.

A hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 áttérésmérce
Bezárom