Hatalmas lépést tettünk a több ezer milliárd dolláros arab piac felé
2016. 11. 07.

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) is alapító tagja a Nemzetközi Halal Akkreditációs Fórumnak (IHAF- International Halal Accreditation Forum). A 2016. november 6-án a szervezet alakuló közgyűlésén a NAH aláírta a szervezet Alapító Okiratát és ezzel az IHAF (www.ihaf.org.ae) teljes jogú tagjává vált.

Tavaly 1,9 billió (!) dolláros Halal étel és életmód terméket vásároltak, melyből a legnagyobb szeletet az élelmiszeripar tette ki: 1,17 billió dollárral – derült ki az IHAF alakuló közgyűlésén bemutatott adatokból. Ugyanakkor a hazai szemmel elképesztő számok más iparágakra is jellemzőek, az utazás (151 milliárd), a gyógyászat (78 milliárd), de a kozmetikumok (56 milliárd) és a divat is (230 milliárd) hatalmas piac.

Komoly bővülés

A már most is óriási kereslet több mint harmadával fog bővülni a következő években, az előrejelzések szerint 3 billió dollárosra 2021-re. Iparágakra lebontva ez azt jelenti, hogy az élelmiszeripar egyedül nagyobb lesz, mint az egész jelenlegi piac a maga 1,91 billió dollárjával. Az utazást 243 milliárdra, a gyógyászatot 132 milliárdra, míg a divatot 327 milliárdra várják.

Könnyebbség a hazai szereplőknek

Azáltal, hogy a NAH az IHAF teljes jogú tagjaként tevékenykedhet a hazai vállalkozásoknak Halal piacra jutását megkönnyíti és olcsóbbá is teszi. Az IHAF céljai között tűzte ki, hogy támogatja a Halal-ipart, valamint segíti a tagok megfelelőség-értékelési infrastruktúrájának kiépítését. Ezenfelül a Halal termékeket exportáló, valamint importáló országok között multilaterális megállapodásokat hoz tető alá.

20161106 halal al  r s

Devecz Miklós, a NAH főigazgatója aláírja a megállapodást

20161106 ihaf halal forum 2


Ihaf