Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2016. október 5-én megszerezte az Európai Akkreditálási Együttműködés kölcsönös elismerési megállapodásának (EA MLA) aláírói státuszát 2016. október 6-i hatállyal az alábbi területekre:

Ezúton is meg szeretnénk köszönni valamennyi közreműködőnek a segítségét és a támogatását!

Devecz Miklós
Főigazgató
Nemzeti Akkreditáló Hatóság

Bezárás

Elérhető az EB jelentése a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról szóló 765/2008/EK rendelet végrehajtásáról

Az Európai Bizottság közzétette jelentését az Európai Parlament és a Tanács „a termékek forgalmazása tekintetében az akkreditálás és piacfelügyelet előírásainak megállapításáról és a 339/93/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről” szóló 765/2008 / EK rendeletének végrehajtásáról.

Az Európai Bizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a megfelelőségértékelő testületek akkreditálásának jelentősége az utóbbi években jelentősen megnőtt. Mára az átlátható és minőség-vezérelt piac megfelelő működéséhez az EA és a nemzeti akkreditáló szervezetek munkája elengedhetetlen. Segítségükkel biztosítható a közösségi érdekek képviselete például az egészség-, a biztonság- és a környezetvédelem területén.

Ezt igazolja, hogy az akkreditáció egyre inkább új szakpolitikai területek látószögébe kerül, említhető például a kiberbiztonság, valamint a személyes adatok védelméről szóló rendelet (GDPR).

A jövő fő kihívása, hogy a jogszabályi előírások betartása mellett, egy az egyre változó és növekvő igényekre megfelelően, a legkorszerűbb technikával reagálni képes akkreditálási rendszer kerüljön kialakításra és fenntartásra.

A dokumentum az alábbi linken elérhető:

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/26827

2018.01.12