Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 2016. október 5-én megszerezte az Európai Akkreditálási Együttműködés kölcsönös elismerési megállapodásának (EA MLA) aláírói státuszát 2016. október 6-i hatállyal az alábbi területekre:

Ezúton is meg szeretnénk köszönni valamennyi közreműködőnek a segítségét és a támogatását!

Devecz Miklós
Főigazgató
Nemzeti Akkreditáló Hatóság

Bezárás

Tájékoztató a PEFC hazai akkreditálási lehetőségéről

A Magyar Erdőtanúsítási Rendszer Nonprofit Kft. megkeresésére a Nemzeti Akkreditáló Hatóság tervezi a PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) erdőtanúsítás és felügyeleti lánc tanúsítás akkreditálási területekre tevékenységének kiterjesztését. A PEFC egy olyan nem-kormányzati, nemzetközi ernyőszervezet, amely a fenntartható erdőgazdálkodást segíti. Az általa elismert nemzeti szabványok meghatározzák a fenntartható erdőgazdálkodás helyi sajátosságokhoz igazított követelményeit, felügyeleti lánc rendszerének felhasználásával pedig az erdei termékek feldolgozási folyamata egészen a késztermék előállításáig és eladásáig ellenőrizhető.

A PEFC rendszer leírása a http://www.pefc.org/ honlapon elérhető.

A tanúsító szervezetekre vonatkozó követelmények:

1. Erdőtanúsítás estén az MSZ EN ISO/IEC 17021-1:2016 és MER 1003 szabványok sze-rint.

2. Felügyeleti lánc tanúsítás esetén az MSZ EN ISO/IEC 17065:2013 és a PEFC ST 2003:2012 „Requirements for Certification Bodies operating Certification against the PEFC International Chain of Custody standard for Chain of Custody certification” szabvány szerint.

A PEFC nemzetközi szabványok és útmutatók az alábbi webhelyeken találhatók:

https://www.pefc.org/resources/technical-documentation/pefc-international-standards-2010

http://pefc.org/standards/technical-documentation/national-standards/51-Hungary

A NAH a kérelmek befogadását 2017. szeptember 1-e után tervezi. A PEFC hazai bevezetéséről további tájékoztatás a NAH honlapján lesz http://www.nah.gov.hu/szolgaltatas webhelyen.

2017. június 6.